<iframe src="//www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-N4VRRR" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe>

ÉPÜLETFAFENYŐ-, ÉS FŰRÉSZÁRU KIS- ÉS NAGYKERESKEDELME

Fenyő -, és fűrészáru:

Több éves működésünk során megbízható, korrekt és hosszútávú partnerkapcsolatokat alakítottunk ki. Versenyképességünk megőrzése elkötelezettségünk mellett többek között lendületes és tapasztalt szállítmányozóinknak, kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatainknak köszönhető, mely eredményeképpen hosszú évek óta sikeresen és költséghatékonyan működtetjük bevételünk legjelentősebb hányadát képező fenyő- és fűrészáru valamint tüzifa tevékenységi körünket. Az elmúlt évben forgalmazott mennyiség meghaladta a 3500 m3-t, amit az országon belül értékesítettük többek között a Dominique Bt., Kőrösi fa Kft., Füredi Erdőmester Kft., KLO-FA Kft. részére.


FŰRÉSZÁRÚ MÉRETEZÉSEK
Megnevezés   cm     cm     m
normál léc 2,5 x 5 x 4/5/6
Bramac léc 3 x 5 x 4/5/6
rigli 5 x 5 x 4/5/6
deszka 2,5 x 10/12/15/20 x 3/4/5/6
palló 5 x 10/12/15/20 x 3/4/5/6/7/8
gerenda 10/12/15 x 10/12/15 x 3/4/5/6/7/8
szarufa 7/5/10 x 15 x 3/4/5/6/7/8

A fa az egyik legrégebbi ember által használt építőanyag. Bár az új építőanyagok miatt használata némileg háttérbe szorult, napjainkra ismét előtérbe került.
A fa felhasználási az építészetben igen régi múlttal rendelkezik. Már őskori leleteket is találtak, ahol a házakat fa cölöpökre helyezték. A mai aktív épületfa használat a XII. és XIII. századra vezethető vissza. A középkori európai városokban ahol várfallal vették körül magukat az ott élők csak arra volt lehetőségük, hogy felfelé terjeszkedjenek. Ezt a legjobban az épületfa felhasználásával tudták megoldani.
A fa számtalan olyan tulajdonsággal bír, amely miatt igen kedvelt építőanyag mind a mai napig. A fa könnyen megmunkálható és súlya miatt is kedvelt alapanyag. Sokkal könnyebb, mint például a tégla. Megfelelő kezeléssel akár többször is felhasználható és felújítható.

Mi az a fenyő fűrészáru? A kivágott faanyag fűrészelése során keletkező különböző méretezésű faanyagokat összefoglaló néven fenyő fűrészárunak nevezzük. A fenyő fűrészáru fajtái: lucfenyő, borovi és vörösfenyő. Szelvényméretek alapján az alábbi fenyő fűrészárukat különböztetjük meg: deszkát, pallót, szarufát, gerendát. A fenyő fűrészárut a faanyag kereskedések általában kifűrészelt állapotban, bálázva a szabad tárolótéren tartják. Ez sajnos sok esetben a tárolt faanyag minőségének romlásához vezet, hiszen a faanyagot közvetlenül érik az időjárás károsító hatásai. Sokkal jobb megoldás az az eljárás, amikor a fenyő fűrészárut féltető alatt vagy raktárcsarnokban helyezik el, így biztosítva a fenyő fűrészáru minőségvédelmét. Tovább védhetjük a fenyő fűrészárut, ha felhasználás előtt faanyagvédő szerekkel kezeltetjük. A fenyő fűrészáru impregnálása esetén a faanyag védőszer megóvhatja a fát a penészesedés-, ill. farontó gombák és rovarok ellen. A fenyő fűrészáru kezelését mindenképpen bízza szakemberre vagy az erre berendezkedett fenyő fűrészáru kereskedő vállalkozásokra.

Mik a felhasználás területei?Az építkezések, felújítások során beépített, felhasznált faanyagokat épületfának nevezzük. A tetőszerkezetek leggyakrabban használt épületfa alapanyaga lucfenyő. A nyílászárók, burkolatok, bútorok, látványelemek készítése során főleg borovifenyő asztalos épületfát használunk. Az utóbbi években kezd divatba jönni a vörösfenyő épületfa, elsősorban tartóssága, kopásállósága révén. A két épületfa termékcsoportot elsősorban a minősége különbözteti meg.

fűrészárú rönkökből, fűrészelés útján jön létre s különböző alakkal, méretekkel, és elnevezéssel bír. Keresztszelvény-alakja rendesen négyszögletes. A fakereskedelemben gerendák, oszlopfák, deszkák és pallók, lécek, lemezek és furnérok alakjában fordul elő.
A gerendák és oszlopfák csak méreteikben különböznek egymástól. Ha ugyanis a négyszög alakjával bíró fűrészárú oldalhosszúsága 12 cm-nél nagyobb, akkor azt gerendának, ha ellenben 12-5 cm között van, akkor oszlopfának (Staffel) nevezik. Az oszlopfák hosszúsága 4-6, a gerendáké 7-20 m.
A gerendák lehetnek teljes gerendák, amelyek egy-egy szálfából kerülnek ki; feles gerendák, amelyekből kettő, negyedes gerendák, amelyekből négy és hatodgerendák, amelyekből ha kerül ki egy szálfából s melyek a teljes gerendák fölmetszése által keletkeznek.
A deszkák lehetnek pallódeszkák, amelyeknek szélessége 25-35 cm , vastagsága 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12 és 15 cm, közönséges deszkák, 10-30 cm szélességgel s 1,5-4,5 cm vastagsággal, furnérdeszkák 10-15 cm szélességgel s 0,3-1,5 cm vastagsággal, hangszerdeszkák, /hangszerfa/ 10-15 cm szélességgel és 0,5 cm vastagsággal és széldeszkák. Az utóbbiak a felfűrészelt rönkő külsejéből kerülnek ki, mint hulladékfa s körszeletalakú keresztszelvénnyel bírnak; méreteik szabálytalanok s minőségük a bennük levő sok szijácsfa miatt silány; ezek a deszkák ennélfogva csak alárendelt célokra alkalmasak.
A deszkák hosszúsága 3,5-6 m, szélessége 10-35 cm között változik. A 20 cm-nél szélesebb deszkákat széles fűrészárúnak, a 20 cm-nél keskenyebbet keskeny árúnak nevezik.
A léceket deszkákból és pallókból metszik s 3-6 m hosszúsággal, 2-10 cm szélességgel és 2-5 cm vastagsággal bocsátják a kereskedésbe. Vastagságuk oly arányban van szélességükhöz, mint 1:2 vagy 3:5.
A lemezek vagy furnérok (borítólemezek) vékony falemezek 3-12 mm vastagsággal, melyeket fűrészelés, hasítás vagy hámozás útján állítanak elő. A falemezek vagy az un. vékony szelvényáruk legnagyobbrészt fenyőfából, ritkábban bükk-, kőris,- és nyárfából készülnek s 3-12 mm vastagsággal bírnak. Különösen a dobozkészítők, könyvkötők, csizmadiák és műasztalosok használják, de szivarládikák, székülések, tapéták, zsaluk, szitakávák stb. is készülnek belőlük.
A borítólemezek vagy furnérok 0,3-2 mm vastagsággal bírnak s rendesen finomabb, szebb és nemesebb lombos fákból (ébenfa, mahagoni, palizander, juharfa, kőrisfa, szilfa, diófa, cseresznyefa, tölgyfa stb.) készülnek. Ezekkel szokták az asztalosok a kevésbé nemes és szép felületű fenyőfát (az un. vakfát) enyvezés útján borítani és díszíteni.

Akciókkal és nagyobb megrendeléseknél egyénre szabott árakkal várjuk a megrendeléseket!

GALÉRIA